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martedì 25 agosto 2020

Matriciani with shrimp, artichokes and Citrus pesto

 Entree - Pasta dish - complete meal - can be gluten free

We've been given several samples of items to taste test and one of them is the citrus pesto from Menù I use in this recipe. It's perfect for a seafood dish and I wanted to check how it would react to freezing: well, it was like just out of the jar!! Taste-test introduction video (with suggestions) here.
Ci sono stati dati molti campioni di prodotti da provare e uno di questi è il pesto di agrumi della Menù che uso in questa ricetta. E` perfetto con piatti di pesce e volevo capire come avrebbe reagito al congelamento: bene, era come appena tolto dal barattolo!! Video del test di prova (con suggerimenti) qui.


1 pkg of Italian Matriciani Pirro
6-8 of Italian artichoke hearts packed in oil
24 Argentinian Shrimp (about 11 oz), thawed and patted dry
5 tbsp Menù citrus pesto
1 tbsp Italian Extra Virgin Olive oil

1 pacco di Matriciani Pirro
6-8 Carciofini italiani sott'olio
24 gamberi argentini (circa 310 gr), scongelati e asciugati
5 cucchiai di pesto di Agrumi Menù
1 cucchiaio di olio extra vergine di oliva


First thing to do is to put artichokes in a colander to drain the oil. Bring a large pot of water to a boil; when it boils, add salt.
La prima cosa da fare è mettere i carciofi in un colino e scolarli dall'olio. Mettere a bollire una grossa pentola d'acqua, quando bolle, aggiungete il sale.

While they drain, warm up the olive oil in a large non-stick skillet and sautee the srimp; 1-2 minutes per side will be enough. Slice the artichoke hearts in wedges and quickly sautee them with the shrimp to combine flavors, 1 more minute. Adjust with salt, if needed.
Mentre scolano, scaldare l'olio d'oliva in una capiente padella e saltare i gamberi; 1-2 minuti per parte basteranno. Tagliate i carciofi a spicchi e saltateli brevemente con i gamberi per amalgamare i sapori, 1 minuto in più. Regolate di sale, se necessario.

Cook Matriciani until al dente, drain and briefly sautee in the skillet with the artichoke/shrimp sauce. Turn off the heat and add the citrus pesto.
Cuocete i Matriciani al dente, scolate e saltate velocemente in padella con il sugo carciofi/gamberi. Togliete dal fuoco e aggiungete il pesto di agrumi.

Toss well to combine and serve immediately.
Mescolate bene per amalgamate e servite immediatamente.

Serves 4-6 (depending on what else is eaten)
4-6 porzioni (a seconda di cos'altro è servito)



- You can use gluten free spaghetti, even though they are not as hearty as the Matriciani
  Potete usare spaghetti senza glutine, anche se non sono corposi come i Matriciani
- We sell all the items listed, except for the shrimp, in case you wonder where to get the ingredients ;)
  Vendiamo tutti i prodotti listati, eccetto i gamberi, in caso vi chiediate dove procurarvi gli ingredienti ;)

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